Fiskodling och Put and Take berör!

Dela

Att fiskodling är på tapeten har väl rätt många förstått, och många har mycket att säga om det. Både i positiv och negativ bemärkelse.

Som boende i Dalarna och framförallt som boende runt Siljan så tänker man nog på Slotts Lax odling som ligger i sjön i Siljan i Björka. Man har kanske läst om hur Slotts Lax nyligen genom överklagan har fått förnyat tillstånd att från och med utgången av år 2021 få fortsätta sin rörelse i ytterligare 15 år framåt på samma vis som den drivs idag.

Kanske tänker man på de otroliga mängder fisk som drogs upp under de stora smitningarna år 2007 och 2015, då det beräknas att sammanlagt över 500 ton Regnbåge simmade runt i Siljan. Smaka på den….över 500 ton! Kanske var du där och fiskade under detta “Klondyke-liknande” fiske som av många hurrades, men också av många räknades som rena miljökatastrofen.

Här är en film från när det senast var en smitning från Slotts Lax odling i Björka. Det som inte framgår så bra är att det var folk överallt och kunde ligga döda och levande fiskar på isen överallt där det var folk som fiskade. Det var blod och rester efter rens i mängder och såg allmänt ut som en slaktplats på isarna, på bryggor och på land.

Som sagt, detta ämne berör, och därför har jag tänkt att gräva ner mig i just ämnet fiskodling! Jag ska försöka få fram om, och isåfall vad näringen betyder för anda olika näringar som fiskevårdsområden och fiskeklubbar som har P&T-vatten, butiker, uthyrare av boenden med mera. Jag kommer att intervjua direkt och indirekt inblandade som odlare, fiskeguider, Länsstyrelsen, fiskare med flera. Kort sagt så vill jag tänka och se detta från alla håll, och jag kommer att göra det objektivt utan att ta ställning för eller emot ena eller andra sidan.

Arbetet är redan igång då kontakter med några olika entreprenörer har tagits, och tanken är att det ska bli en serie artiklar i ämnet.

Har du själv information eller upplysningar i ämnet så får du gärna kontakta mig via mail på hemsidan.

Hoppas att ni hänger med på resan!

Mvh

Magnus Bozell / Fiska i Dalarna

Recommend0 recommendationsPublished in Fiska i Dalarna, Nyheter
Dela

Relaterade artiklar

Svar