Åter simmar det mycket Regnbåge i Siljan! Har Regnbågarna smitit från odlingen i Björka? Och har vi en ny smitning av Regnbåge även från odlingen i Insjön?
Den 1:a april nu i år så fick jag ett oroande meddelande från Tobias Nygårds som sitter i styrelsen på Siljansnäs Fiskevårdsområde. Meddelandet handlade om att några killar som ismetat efter gädda dragit ett gäng skapligt stora regnbågar från isen strax söder om fiskodlingen som Slotts Lax driver i Björka i Siljan. Meddelandet innehöll bilder på sju (7) stycken stora feta regnbågar som jag tyckte att jag såg tydliga tecken på att de nyss simmat i en kasse då fenorna på fiskarna var rejält nötta.
Jag och Tobias hade daglig kontakt kring detta och helgen efter kom det in mer rapporter om ännu mer fisk. Vid det här laget verkade ryktet ha spridit sig om att det eventuellt hade smitit fisk ut i Siljan då det började dyka upp ovanligt många fiskande på isen längs med Siljans västra land från Sollerön och ner mot Siljansnäs. Det började också märkas på försäljningen av fiskekort att något var på gång då det såldes mer fiskekort än vanligt för den här tiden på året.
Redan från första dagen jag fick meddelande av Tobias så kontaktades Länsstyrelsen om detta. Bilder och beskrivningar på fångster skickades för att ha som bevis. Även regnbåge som fångats lämnades till Länsstyrelsen för att de skulle kunna kontrollera om den rymda fisken bar på njursjukdomen BKD som tidigare under året konstaterats finnas i fisken i Slotts Lax odling i Björka. (läs mer om smittan BKD längre ner i artikeln)
Olika information åt olika håll. Ljuger man medvetet?
Jag sitter med i Solleröns Fiskevårdsområde, jag fiskar väldigt mycket, jag har många fiskande vänner och jag jobbar en hel del med sportfiske som fiskeguide. Detta sammantaget gör att jag ofta får höra saker om fisket häromkring ganska tidigt. Det gör också att jag har kontakt med både närliggande fiskevårdsområden och med Länsstyrelsen, och på så vis får jag ibland höra lite olika versioner av vad som sägs åt ett håll och vad som sägs åt ett annat håll. Ibland är det inte samma version, och så är det i det här fallet. Hoppas att ni hänger med….
Tidigt när det stod klart att det började fångas mer än vanligt mycket regnbåge i området så togs det, som skrivet, kontakt med Länsstyrelsen. Kontakt togs också med odlingen i Björka för att höra vad och om något hade hänt, (det ska sägas att det inte var jag som tog kontakten med odlingen, men jag kan försäkra att den som gjorde det är en riktigt säker källa) och det är här som versionerna skiljer sig åt.
Enligt vad odlingen sa till källan så hade det blivit ett litet hål högt upp i en av kassarna. Odlingen menade att det satt så pass högt upp och var så pass litet att det inte hade kunnat smita någon större mängd fisk om någon alls. Detta var i en av de kassar som ännu låg kvar i vattnet för att hålla fisk medans de andra kassarna hade tagits upp för att saneras efter att smittan BKD hade konstaterats i odlingen.
Till Länsstyrelsen hade odlingen uppgett att det inte hade hänt något alls! Inget hål nånstans! Ingenting! Odlingen ingår i en organisation för odlare som odlar matfisk som går under namnet Matfiskodlarna, och vid deras kontakt med Länsstyrelsen menade de att man borde kolla alla Put and Take-sjöar på skogen som har rinnande kontakt med Siljan. Man sa att det förmodligen hade lyckats smita fisk från dessa sjöar som sedan hade tagit sig ner i Siljan, och att det var därför som det nu simmade och fångades ovanligt många regnbågar i Siljan. Man har till och med begärt ut alla tillstånd för utsättning av regnbåge runt om hela Siljansområdet från Länsstyrelsen.
Hur tolkar man det här? Ljuger man så in i bänken medvetet för att klingra sig fast vid sina tillstånd? Hur än det är så är det ett ganska så starkt fördummande av alla som jobbar med eller är intresserade av sportfiske och fiskevård?! Så tolkar iallafall jag det!
Vad händer om Njursjukdomen BKD smittar vild laxfisk?
BKD är en kronisk sjukdom hos laxfiskar som utvecklas långsamt. Typiska symtom är försämrad tillväxt och fortgående låg dödlighet. BKD-smittad fisk kan vara i det närmaste till synes symtomfri men med nedsatt aptit, simstörningar och låg dödlighet. Dödligheten är oftast störst bland könsmogna fiskar. BKD gör fiskarna anemiska, huden blir mörkare, buken svullen och ögonen utstående. Njuren får ljusa fläckar, som kan förekomma även på levern och mjälten. Vid låg temperatur kan njuren vara helt täckt av en tjock vitaktig hinna. Vid den akuta sjukdomsformen kan dödligheten vara stor och blödningar förekomma i muskulaturen.
Smittan kan överföras både vertikalt från moderfisk direkt till rom eller horisontalt från fisk till fisk. Desinfektion av rommen dödar inte bakterien som ligger inom rommen. Sjukdomen kan också överföras via vatten, foder eller redskap som kontaminerats av fiskar som bär på smittan.
Källtext gällande BKD ÄR hämtad från:
Jag blir förbannad, orolig och ledsen!
När jag läser det här om BKD och tar in vad det kan innebära om smittade förrymda regnbågar i Siljan sprider smittan vidare till Siljansöringen så blir jag förbannad! Och orolig! Och väldigt ledsen!
Förbannad på att sånt här kan få fortgå år efter år då det borde ha vara rätt glasklart bevisat vid det här laget att dessa odlingar fungerar rätt dåligt efter ett flertal rymningar av både mindre och större magnitud både här i Siljan och i andra vatten runt om i Sverige! År efter år får det fortgå!
Orolig blir jag för att den idag och sedan länge lilla stam av den till existensen hotade Siljansöringen ska smittas och helt slås ut! Det vore ett stort och tragiskt dråpslag mot mycket och många! Mot Siljansöringen som art, givetvis, men också mot alla som har lagt ner många års stort och hårt arbete för att rädda denna vackra och storväxta öring OCH mot alla som har en relation till Siljansöringen genom kanske livslångt fiske som kan ha börjat med ett enkelt metspö och krok agnad med mask och fångst av en liten sprallig och vacker varelse i en bäck i skogen i tryggt sällskap av en morfar. Exempelvis.
Ledsen det blir jag för alla som kanske aldrig någonsin kommer att kunna få en relation till denna vackra varelse om vi dumma människor “lyckas” se till att utrota den! Hemska tanke!
Tänk också på det som står om redskapen som använts vid fiske efter dessa eventuellt smittade förrymda regnbågar. Dessa redskap kan föra BKD-smittan vidare om de kommit i kontakt med en smittad fisk!
Inte bara smittan ställer till problem
Under den konstaterat stora smitningen 2015 (om jag minns rätt på år) så stoppade jag ner en kamera i ett hål när jag isfiskade, och det jag såg då var både fascinerande och skrämmande. Alldeles bredvid mitt hål var det en strid ström av regnbågar som simmade förbi där nån individ då och då avvek för att kolla in mitt bete. De kom förbi stötvis som i stim, och det många som fiskat efter dessa rymlingar har upplevt är att det är just stora stim som de går omkring i då det kan vara “huggbonanza” under en period på utställda redskap, för att sedan plötsligt sluta hugga. Det är väl också rätt så troligt att de håller sig nära varandra efter att ha blivit uppfödda på just det viset.
Smittan i sig är ett stort problem men det finns fler saker som ställer till problem med att det smiter ut regnbåge som simmar omkring i vatten med vild fisk. Ett problem är att dessa regnbågar inte bara äter pellets och annan mat som serveras i odlingarna. Under den stora smitningen så fick jag och andra upp regnbågar som vid rensning konstaterades ha vild fisk som abborre, mört, sik mm i magen. Blir det då för många som smiter som det gjorde under 2015 så är det risk för att dessa stora stim går och “dammsuger” Siljan på fisk vilket i sin tur medför att det till slut kommer att finnas allt mindre att äta för den vilda fisken.
Ett annat stort och allvarligt problem är att det nu genom fångst konstateras att dessa rymlingar simmar upp i våra rinnande vatten. Där kommer de i kontakt med Siljansöringens lekområden, med årsyngel och äldre fisk. Ju mindre vatten desto tätare kontakt, och då mycket större risk för överföring av eventuell smitta. Dessutom konkurrerar de rymda regnbågarna med stationär öring och harr om ståndplatser och mat där den mer aggressiva arten regnbåge tyvärr borde gå vinnande ur den striden.
Det går att nämna många mer problem i detta, men jag stannar här.
Har vi en till ny smitning även i Insjön?
I fredags, 20/5, fick jag meddelande från en fiskande från Insjön som undrade om jag hade hört om någon smitning av regnbåge från Odlingen i Insjön. Det var inget jag hade hört om men han som hörde av sig sa att det gick mängder av regnbåge i storleken 3-5 hekto i stora stim runt om odlingen. Han och många andra som fiskat där hade upplevt samma sak, sa han. Jag bad honom att ta lite kort på fisk han fått och bilden nedan visar fem (5) stycken fångade små regnbågar efter en stunds fiske, och är det så att det smitit ännu en gång även nere i Insjön så tycker jag att det är ytterligare tydliga bevis på att det inte fungerar alls bra på odlingsanläggningarna i Björka och Insjön.
Hur är det möjligt att detta får fortgå och vad kan vi göra åt det?
Hur detta kan få fortgå med förlängda tillstånd för odlingsföretagen är för mig och många andra mycket konstigt när man tänker på vad följderna kan bli. Däremot verkar det vara helt okej för styrande och bestämmande organ som gång på gång ger ut förlängningar på tillstånden runt om i vårt land.
Vad man kan göra för att få till en förändring kan vara svårt att svara på. Rent allmänt anser jag att det är dags att sätta stopp för den här skiten nu innan det är för sent!
Förbud av fiskodling i sig känns inte som rätt väg att gå då vi faktiskt har byggt på oss ett ganska så stort behov både i form av matproduktion och i form av rekreation genom utsättning i Put & Take-sjöar. Däremot tycker jag, och jag betonar att det är jag som tycker så, att all odling av fisk ska ske i slutna system där den odlade fisken och det avfall som blir från odlingen och vattnet i odlingen inte kommer i kontakt med andra vattensystem eller grundvatten. Det går att göra och görs redan. Kostsamt, javisst, men när man spelar med våra arter och biologiska och ekologiska system som insats så tycker jag att det inte borde finnas något annat val än just slutna system.
Att sprida fakta genom information och kunskap är viktigt i såna här lägen och det är något som vi kan hjälpas åt med. Det är något vi kan börja med redan idag. Helt gratis och mot en rejäl vinst för vår miljö och oss själva både i vår närtid och för framtiden.
Jag vill tacka källorna som bidragit med information och bilder och jag hänvisar till att källorna vill vara anonyma.
Jag vill också än en gång påpeka att åsikterna i denna artikel är helt mina egna.
Med oroliga hälsningar
Magnus Bozell / Fishing with Bozell
Recommend0 recommendationsPublished in Medlemmars Blogg
Svar