Big Trout from the ice

Dela

Early on, I open my eyes. Even before the alarm sounds. I’m surprised at how alert I am even though I stayed awake close to 01 last night laying in bed watching the fishing program “39 hours” on YouTube. It’s so damn good that I couldn’t stop watching, even though I knew it was an early rise up the next morning. I put a link to the program at the end for those who are interested …

Most of the gear I have packed in the car yesterday and the only thing that needs to be added is today’s “fika” and coffee. I make extra coffee, as it will be needed during all the waiting for a bite from one of those hard-to-flirt giants in the lake. On the way in the car I drink of the coffee and in my head I have pictures of large trout flickering by. Pictures I have received from Jörgen Storm from his previous big Trout fishing trips.

The sun fires on the horizon in the early morning

The Lake Ljugaren in Rättvik-Boda FVOF

Det är hårt och ihållande arbete som ligger bakom det fina fisket. Inte bara i sjön Ljugaren, utan inom hela fiskevårdsområdet som jag tycker kan stå som föredöme för andra fiskevårdsområden. Det satsas nämligen mycket på hållbart fiske i den här föreningen, och dessutom på olika former av utveckling av fisket och utbildning av fiskare. Främst av unga fiskare som ju är vår framtid, men även av gamla.

Nog om det nu, men vill ni läsa mer om området så kan ni kolla in deras grupp här på sidan på länken längst ner.

Fäll direkt

Efter att ha blivit rejält osams med kartprogrammet Eniro på vägen upp så anländer jag senare än Jörgen. När jag packar ur bilen så ser jag hur han precis har riggat klart sina hål, och jag ser när han sätter sig till rätta på kunten. När jag nån minut senare går ut på isen och tittar ut igen, ja då håller han full galopp mot ett av hålen.

Jag förstår att det är hugg på gång och ännu en gång fladdrar bilderna på de där stora öringarna fram i huvudet. Jag halkspringer på blankisen, spänningen stiger och pulsen ökar. Tänk om det kan vara en av de där öringarna!

The trout turned out to be a pike

Med ännu en bit kvar mot hålet ser jag hur Jörgen tar upp spöt, laddar och gör mothugg, och jag ser hur spöt spänner upp i en båge. Fisken sitter! Jag ökar farten och när jag kommit nästan ända fram så dras en väldigt mörk fisk upp på isen. Det är en öring, är det första jag tänker när jag på håll ser den! Väl framme så ser jag att det inte är en öring. Det är en gädda. Glädjen sjunker lite, men bara en aning då det alltid är kul att få fisk.

Vacker dag men…

Efter den hetsiga och roliga starten så sätter vi oss och fikar och pratar. Allt möjligt avhandlas i diskussionerna även om det mesta förstås har med fiske att göra. Solen skiner, det är runt nollan och den relativt nylagda och tunna isen dånar till ordentlig då och då. Det både vibrerar under fötterna och gungar under kunten när braken fortplantas i isen. En uppmaning är därför att vara försiktig på isarna, och att ha flytoverall och isdubbar och att helst inte fiska själv.

Vi får inget mer den här dagen, men mot slutet höjs pulsen dock en stund när vi får springa mot ett förmodat fäll som visade sig vara ett vindfäll.

Igår gädda, idag öring på isen

Det här utspelade sig igår och det var meningen att det skulle bli en tur idag också. Av lite olika skäl så blev det inte så så för mig, men Jörgen han är där, faktiskt just precis nu när jag skriver dessa rader. Strax för 12 så skickade jag ett meddelande till honom för att höra hur det går, och på bilden kan ni se vad jag fick till svar!

”Inte för att jävlas Magnus, men hon nappade i ett av dina hål från gårdagen”

En öring upp tills då alltså, och jag är inte förvånad om jag ikväll får se bilder på nån mer öring som landats under dagen. Han kan den där Jörgen, men han vet också att för att få en av dessa skönheter så gäller det att inte bara vara duktig. Man ska vara ihärdig också. Och det är han……både duktig och ihärdig!

Länkar till artikeln

Recommend0 recommendationsPublished in Fiska i Dalarna
Dela

Related Articles

Responses